Zubne Krunice i Mostovi

DENTALNA PROTETIKA

Zubne Krunice i Mostovi

U Dental Centru Repić posebnu pažnju posvećujemo očuvanju funkcije zuba i stomatognatnog sustava

Detaljnim kliničkim pregledom i analizom radioloških snimki zuba i čeljusti predlažemo svakom pacijentu individualni protetski plan terapije kako bismo nadomjestili izgubljeni zub ili više njih. Ovisno o kliničkom nalazu i financijskim mogućnostima pacijenta, izgubljene zube moguće je nadomjestiti mobilnim ili fiksnim protetskim nadomjestcima.

Mobilni protetski radovi (zubne proteze) indicirani su kod pacijenata s potpunom ili djelomičnom bezubosti. Postoji nekoliko mogućnosti stabilizacije proteze u ustima, kao što su: kombinirani mobilno-fiksni radovi, teleskopske krunice ili proteze retinirane na implantatima.

U fiksne protetske nadomjestke ubrajaju se ljuskice, zubne krunice, zubni mostovi i zubni mostovi na implantatima. Koristimo suvremene restaurativne materijale koji omogućuju ispunjavanje visokih estetskih i funkcijskih zahtjeva pacijenata.

U mogućnosti smo ponuditi vam više vrsta materijala za izradu fiksnoprotetskih radova kao što su:

Metal-keramičke zubne krunice i mostovi

Metal-keramičke zubne krunice ili mostovi imaju dugu povijest primjene u dentalnoj protetici i smatrani su svojevrsnim standardom u fiksno-protetskoj terapiji. Ova vrsta krunica ili mostova i danas je najčešći izbor pacijenata zbog pristupačne cijene i trajnosti materijala. Metalni kostur krunice ili mosta štiti zube nosače dok keramika estetikom oponaša izgubljene zube. Za metalnu bazu protetskog nadomjestka najčešće se koristi slitina od kobalta, kroma, nikla; dentalno zlato ili titan. Na metalnu bazu postupkom napečenja keramike nanosi se keramika u slojevima koja se kemijskim vezama veže za metal.

Nakon dogovora s pacijentom i odluke o izradi krunice ili mosta, doktor dentalne medicine najprije mora izbrusiti zube nosače kako bi osigurao dovoljno prostora za protetski nadomjestak. Sljedeći korak je uzimanje otiska za izradu protetskog rada u laboratoriju. Tada se također odabire i odgovarajuća boja keramike koja će najprirodnije oponašati prirodne zube. Nakon izrade u laboratoriju i probe u stomatološkoj ordinaciji, zubna krunica ili most se u početku privremeno, a potom i trajno cementiraju na zub.

Metal-keramički protetski nadomjestci prikladni su za nadomještanje jednog ili više izgubljenih zuba u prednjem ili stražnjem dijelu čeljusti. Uz pravilno postavljenu indikaciju, imaju odgovarajuća mehanička i estetska svojstva.

Glavna prednost metal-keramičkih zubnih krunica i mostova je njihova cijena, mehanička izdržljivost i trajnost. Čak 90-95% metal-keramičkih nadomjestaka u ustima traje deset godina, prema podatcima iz literature. Cijenom su nešto povoljniji od potpuno keramičkih (bezmetalnih) nadomjestaka.

Nedostatak metal-keramičkih zubnih krunica i mostova su ograničene estetske mogućnosti u usporedbi s potpuno keramičkim (bezmetalnim) sustavima. Uzrok tome je metalna baza tamno sive boje.Zbog boje metala ispod keramike koja ometa propuštanje svjetlosti, boja zuba može izgledati nedovoljno prirodno. Pacijenti se ponekad žale i na tamni rub gingive (zubnog mesa) uz rub zubne krunice. Naime, nakon određenog vremena dolazi do otpuštanja iona metala iz baze krunice koji potom ulaze u gingivu. Pažljiva preparacija (brušenje) zuba nosača može doprinijeti manjoj učestalosti javljanja ove nuspojave.

Potpuno keramičke zubne krunice i mostovi (Bezmetalna keramika)

Zubne krunice i mostovi od potpune keramike su alternativa metal-keramičkim nadomjestcima. Nazivaju se još i tzv. “porculanskim” zubima. Estetski zahtjevi pacijenata u današnje vrijeme su sve veći i često ključni prilikom donošenja odluke o protetskoj restauraciji i nadomještanju izgubljenih zuba. Potpuno keramičke zubne krunice i mostovi savršeno oponašaju prirodan izgled zuba i u tome su superiorni u usporedbi s metal-keramikom. Za razliku od metal-keramičkih nadomjestaka gdje metalna baza ometa prodiranje i raspršivanje svjetla te time utječe na izgled boje zuba, krunice i mostovi od bezmetalne keramike imaju izvanrednu estetiku koja oponaša prirodan izgled zuba. Za pacijenta, postupak izrade potpuno keramičke krunice sličan je izradi metal-keramičke krunice: brušenje zuba (da bi stomatolog osigurao mjesto za nadomjestak) te uzimanje otiska koji se potom šalje u laboratorij. Istovremeno se određuje boja budućeg nadomjestka koja će najviše odgovarati pacijentovim željama i postojećim zubima. Nakon izrade, gotov rad se cementira („lijepi“) u ustima na izbrušene zube. Brušenje zuba prilikom preparacije za izradu ovakvih nadomjestaka je manjeg opsega te je moguće očuvati više zdravog zubnog tkiva. Kompjuterska izrada ovakvih krunica i mostova ima za posljedicu točno prianjanje uz izbrušeni rub zuba što olakšava čišćenje i smanjuje zadržavanje hrane i upalu desni.

Tehnološki razvoj novih materijala omogućio je i odlična mehanička svojstva bezmetalne (potpune) keramike, bez narušavanja estetske funkcije.Po svojim mehaničkim svojstvima i trajnosti u ustima, potpuno keramičke zubne krunice i mostovi su usporedivi s metal-keramičkim sustavima. Prema podatcima iz literature, 91-97% nadomjestaka od bezmetalne keramike ima trajnost u ustima pet godina ili dulje.

Protetski radovi od bezmetalne keramike mogu zamijeniti jedan ili više izgubljenih zuba. Novije materijale za potpuno keramičke fiksne protetske nadomjestke čine leucitno ojačana litij-disilikatna keramika, leucitno ili litij-disilikatno ojačana staklena keramika te oksidne keramike kao što su aluminij-oksidna keramika i cirkon-oksidna keramika. Cijena zubnih krunica i mostova od bezmetalne keramike je nešto viša od cijene metal-keramičkih nadomjestaka, zbog složenijeg postupka izrade u ordinaciji i laboratoriju.

Zubne krunice i mostovi od cirkon-oksidne keramike

Cirkon-oksidna keramika je vrsta bezmetalne keramike koja zbog izvanrednih estetskih i funkcijskih svojstava ima sve širu primjenu u stomatološkoj protetici, za izradu fiksnih protetskih nadomjestaka (krunica i mostova), u prednjem ili u stražnjem dijelu čeljusti. Pripada skupini oksidnih keramika koje imaju veliku lomnu žilavost, otpornost na trošenje i visoke temperature i korozijsku postojanost. Cirkon-oksid ima primjenu u medicini i stomatologiji preko 50 godina.Od ovog materijala izrađuju se glavice proteza za zglob kuka u ortopediji, dok se u stomatologiji, osim u protetici, koristi za izradu konfekcijskih kolčića, ortodontskih kvačica ili sidrišta implantata.

Bazu krunice ili mosta čini cirkonijev dioksid na koji se napeče keramika. Bijele je boje te ne prosijava uz rubni dio nadomjestka. Cirkonijev dioksid je biokompatibilan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije. Slabo provodi elektricitet i toplinu te na taj način doprinosi manjoj preosjetljivosti zuba. Brojne su kvalitete cirkon-oksidne keramike: vrhunska estetika; izvanredna čvrstoća; biokompatibilnost; manji opseg brušenja prirodnog zuba zbog velike čvrstoće materijala (debljina od samo 0,4 mm osigurava dovoljnu čvrstoću). Cirkon-oksidna keramika se zbog svoje velike čvrstoće i tvrdoće može izrađivati strojno iz tvornički izrađenih blokova. Zahvaljujući računalno potpomognutoj izradi nadomjestka, krunica ili most od cirkon-oksidne keramike precizno dosjedaju na izbrušeni rub zuba te je olakšano je održavanje oralne higijene i smanjena mogućnost nastanka upale gingive (zubnog mesa).

Po svojim estetskim svojstvima, ova vrsta materijala je odličan izbor jer izvrsno oponaša prirodnu transparentnost i boju zuba, a visokom čvrstoćom parira čvrstoći najjačih metala.Mehanička svojstva cirkon-oksidne keramike usporediva su s metal-keramičkim nadomjestcima, dok istovremeno bolje oponaša prirodni izgled zuba. Konačna boja protetskog rada određena je debljinom keramije, debljinom i bojom cementa te bojom bataljka. Zbog velike čvrstoće, od ovog materijala moguće je raditi i vrlo tanke protetske nadomjestke (s debljinom osnovne konstrukcije od samo 0,3 mm u prednjem dijelu čeljusti i 0,6 mm u bočnom segmentu) tako da se zadrži translucencija I estetika materijala. Prikladan je za primjenu i u prednjem i u stražnjem dijelu čeljusti te je njime moguće raditi i velike protetske restauracije koje nadomještaju veći broj izgubljenih zubi.

Cijena cirkon keramičkih zubnih krunica i mostova je nešto viša od metal-keramičkih krunica i mostova, zbog složenijeg postupka izrade u ordinaciji i laboratoriju. Naime, brušenje, uzimanje otiska i cementiranje gotovog rada moraju biti vrlo precizni kako bi protetski nadomjestak (krunica ili most) točno prianjao uz izbrušeni zub.

Staklokeramika nastaje kontroliranom kristalizacijom stakla. Postoji nekoliko vrsta staklokeramike koje se razlikuju po svojim svojstvima, a to su: IPS Empres keramika (leucitima ojačana staklokeramika), IPS Empres 2 keramika (keramika s litij disilikatnom jezgrom, čvršća i žilavija od prethodne) i IPS E.Max keramika koja ima sastav sličan IPS Empres 2 keramici (litij-disilikatna jezgra), a mnogo je čvršća od prethodne dvije vrste staklokeramike.

E.Max Press ili Empress zubnekrunice i mostovi su potpuno keramičke krunice i mostovi izrađeni od litij-disilikatne keramike. Velika prozirnost litij-disilikatne keramike omogućuje izvanrednu estetiku te je posebno indicirana za protetske restauracije u estetskoj zoni čeljusti (području koje je vidljivo pri punom osmijehu). Čvršća je od drugih vrsta staklokeramike te je indicirana za protetske restauracije u prednjem dijelu čeljusti, za pojedinačne krunice ili tročlane mostove do završno drugog pretkutnjaka i za pojedinačne krunice u prednjem ili stražnjem dijelu zubnog niza, ljuskice i indirektno izrađene ispune (inlay, onlay).E.Max keramika proizvodi se u širokom rasponu boja stoga ima odlične mogućnosti oponašanja prirodnog izgleda zuba.

Na boju konačnog protetskog rada utječu tri faktora: boja izbrušenog zubnog bataljka, boja cementa i boja krunice. U nekim slučajevima primjena litij-disilikatne keramike nije jednostavna zbog različitih boja izbrušenih zubnih bataljaka koji bi mogli prosijavati kroz materijal krunice, no poznavanjem svojstava materijala i tehnike pripreme takve probleme moguće je riješiti na obostrano zadovoljstvo pacijenta i doktora dentalne medicine.

Kombinacijom različitih boja i transparencije cementa moguće je postići jednakost boje krunica, čak i kada boja izbrušenih zuba nije ujednačena. Nakon konačnog cementiranja krunica na izbrušene zube, slijedi poliranje spojeva krunice i zuba kako bi se olakšalo održavanje higijene.

Za postizanje funkcijski i estetski zadovoljavajućeg rezultata, bitno je dobro postaviti indikaciju za ovakve radove. Mehanička svojstva Emax krunica su nešto slabija od cirkon-keramike te ovakvi protetski nadomjestci nisu preporučljivi za velike protetske restauracije u stražnjem dijelu usne šupljine već za pojedinačne krunice ili tročlane mostove u prednjem dijelu zubnog niza do završno drugog pretkutnjaka i za pojedinačne krunice u prednjem ili stražnjem dijelu zubnog niza; ljuskice i indirektno izrađene ispune (inlay, onlay).

Zubne krunice i mostovi - česta pitanja

Put Dragulina 62 F

21220 Trogir

021 796 241

Nazovite nas već danas!

Rezervirajte termin

dentalcenterrepic@gmail.com