Izbjeljivanje Zubi

ZA VAŠ ZDRAV I LIJEP OSMIJEH

Izbljeljivanje Zubi

Usta i zubi su među dominantnim detaljima lica i zbog toga su često predmetom promatranja okoline.

Socijalni trednovi te današnji ideali ljepote promiču ideju besprijekornog osmijeha te su sve češći zahtjev pacijenata blještavo bijeli zubi. Prirodna boja zuba određena je rasom te bojom kože, kose i očiju pojedinca, stoga se razlikuju raznovrsne nijanse boje zuba. Različiti unutarnji ili vanjski čimbenici mogu dovesti do promjene boje zuba i tada govorimo o egzogenim ili endogenim diskoloracijama.

before after

Pacijentica prije i poslije izbljeljivanja zuba

8 Nijansi Bijeliji Osmijeh

Minimalna Iritacija

Samo Jedan Posjet

 

Od unutarnjih čimbenika koji mijenjaju boju zuba možemo spomenuti primjenu tetraciklinskih antibiotika u trudnoći, pretjerano uzimanje fluora tijekom perioda formiranja zuba, neke jetrene i hematološke bolesti (porfirija, hemolitička anemija, fenilketonurija, fetalna eritroblastoza), razvojne bolesti cakline i dentina (caklinska hipoplazija, amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta), endodontsko liječenje zuba, traume itd, a od vanjskih čimbenika to su pretjerano konzumiranje kave, čaja, vina te pušenje duhana.

Izbjeljivanje zuba jednostavno i učinkovito mijenja boju zuba i može se provesti na vitalnim ili na endodontski liječenim zubima. Prethodno je važno točno utvrditi uzrok obojenja zuba, kako bi se odabrala optimalna tehnika izbjeljivanja i koncentracija materijala za izbjeljivanje. Profesionalno izbjeljivanje zuba u ordinaciji je u potpunosti sigurno za pacijenta i ne dolazi do oštećenja zuba.Moguće je posvijetliti zube i do nekoliko nijansi. Kao aktivno sredstvo u proizvodima za izbjeljivanje primjenjuju se različiti postotci karbamidovog peroksida, vodikovog peroksida ili natrijevog perborata. Obasjavanje posebnom lampom dovodi do brže aktivacije sredstva za izbjeljivanje i poboljšava njegovu učinkovitost. Karbamidov peroksid oksidira u vodikov peroksid i ureju, a vodikov peroksid oksidira u vodu i kisik koji se veže s pigmentima boje u caklini i dentinu (kromofobne molekule) i razgrađuje ih.Na taj način žućkasti pigment zuba pretvara se u bijeli pigment. Dosadašnja istraživanja pokazala su da postupak izbjeljivanja zuba ne dovodi do značajnih promjena u strukturi cakline ili dentina ili na njihovoj površini.

Kakav je postupak izbjeljivanja pojedinog endodontski liječenog zuba?

Pojedini zub može promijeniti boju i uslijed krvarenja uzrokovanog traumom, nekroze pulpe ili nepravilnog endodontskog postupka (ostatci endodontskog materijala u komorici). Zub promijenjene boje narušava izgled zubnog niza. U ovakvim slučajevima najprije je potrebno napraviti pravilno endodontsko liječenje, a potom je zub moguće izbijeliti iznutra, stavljanjem sredstva za izbjeljivanje na bazi natrijevog perborata unutar pulpne komorice. Postupak je u potpunosti bezbolan, a moguće ga je ponavljati dok ne postignemo željenu nijansu zuba koja je u skladu s ostalim zubima.

Kakav je postupak izbjeljivanja vitalnih zuba u ordinaciji?

Prilikom izbjeljivanja vitalnih zuba najprije se izoliraju okolna meka tkiva, a potom se na zube nanosi gel za izbjeljivanje koji aktiviran svjetlošću lampe daje brze i vidljive rezultate. Potrebno je naglasiti da izbjeljivanje neće utjecati na krunice, ispune i ljuskice jer izbjeljivanjem posvjetljuje samo zubna supstanca prirodnih zuba. Ostali restaurativni materijali u ustima zadržavaju svoju boju te se po potrebi mogu zamijeniti nakon postupka izbjeljivanja.

Mogu li i kod kuće izbjeljivati zube?

Možete, uz pomoć posebne udlage koju ćemo Vam napraviti po mjeri Vaših zuba. Sredstvo za izbjeljivanje koje se koristi za kućno izbjeljivanje je nižih koncentracija i postupak je duži, ali je postojanost boje zuba trajnija. Moguće je napraviti jedno profesionalno izbjeljivanje zuba u ordinaciji pa zatim nastaviti održavati učinak kod kuće, uz pomoć udlage za izbjeljivanje. Ovaj način izbjeljivanja je prikladniji za osobe sa stanjenom caklinom, zbog niže koncentracije aktivne tvari za izbjeljivanje.

Ima li mogućih nuspojava izbjeljivanja zuba?

Moguća nuspojava izbjeljivanja je preosjetljivost zuba i blaga gingivalna iritacijakoja prolazi nakon nekoliko dana od zahvata. U tom slučaju savjetujemo kroz nekoliko dana koristiti zubne paste za preosjetljive zube.

 

Kako održavati postignutu bjelinu zuba?

Za produljeni učinak izbjeljivanja i stabilizaciju postignute boje, preporuča se barem dva tjedna nakon postupka smanjiti konzumaciju obojene hrane i pića te smanjiti pušenje cigareta.U tom periodu zubi će postići svoju konačnu boju i boja će se stabilizirati. Obojena pića mogu se konzumirati sa slamkom kako bi se izbjegao izravan kontakt sa zubima.

 

Tko su kandidati za izbjeljivanje zuba?

Izbjeljivanje zuba je idealno rješenje za osobe koje imaju zdrave zube lijepog oblika i žele jednostavnim načinom osvježiti svoj izgled. Dozvoljeno je u svim dobnim skupinama. Izbjeljivanje zubi ne preporuča se mlađima od 16 godina, trudnicama i dojiljama.

Put Dragulina 62 F

21220 Trogir

021 796 241

Nazovite nas već danas!

Rezervirajte termin

dentalcenterrepic@gmail.com